Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Bolti édességek otthon 5 perc alatt? Naná!

Szeretjük a bolti finomságokat, mert beváltak, pontosan megfelelnek a család ízlésének. Viszont mi lenne, ha ezeket otthon, mi magunk is megcsinálhatnánk?

Sokan szeretik a raffaellót, vagy a túró rudit, de kevesen próbálják meg ezeket házilag elkészíteni. Pedig számtalan előnye van az othon készített édességeknek: a bütykölés lehet egy közös program a kicsikkel, ezenkívül pénzt spórolunk és adalékoktól mentes nassolnivaló kerül az asztalra, hiszen pontosan tudjuk miből készült a finomság. Íme következzenek a receptek, sok sikert kívánunk hozzájuk!

Bounty:

Hozzávalók:

  • 20 dkg kókuszreszelék:

https://www.rapidmarketpecs.hu/index.php?route=product/list&keyword=k%C3%B3kuszreszel%C3%A9k&description=0

  • 2 doboz sűrített tej (2x170g)
  • kb 25-30 dkg csoki a mártáshoz

Elkészítése:

A kókuszt és a sűrített tejet összekeverjük. Tetszőleges rudakat formázunk belőle. Sütőpapírral bélelt tálcára rakjuk és 20-30 percre hűtőbe tesszük (én nem bírtam várni csak 5 percet).

A csokit gőz felett megolvsztjuk, majd az elkészült rudakat belemártjuk. Légmenetesen lezárva szobahőmérsékleten 5 napig eláll. Ha hűtőben tároljuk akkor megkeményedik

Raffaello:

Hozzávalók:

  • 3 evőkanál liszt:

https://www.rapidmarketpecs.hu/index.php?route=product/list&keyword=finomliszt&description=0

  • 3 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor:

https://www.rapidmarketpecs.hu/index.php?route=product/list&keyword=vanillin&description=0

  • 5 evőkanál cukor
  • 15 dkg kókuszreszelék:

https://www.rapidmarketpecs.hu/index.php?route=product/list&keyword=k%C3%B3kuszreszel%C3%A9k&description=0

  • 10 dkg margarin

A beforgatáshoz:

  • 5 dkg kókuszreszelék

A közepébe:

  • földimogyoró vagy egész mandula

Elkészítés: A lisztet a tejjel csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a cukrokat, és sűrű krémmé főzzük. Langyosra hűlve belekeverjük a 15 dkg kókuszreszeléket, és beledolgozzuk a margarint is.

Ha teljesen kihűlt, akkor kis golyókat formázunk belőle, közepébe belenyomjuk a mogyorót vagy mandulát, kókuszreszelékbe forgatjuk.

Túró Rudi:

Hozzávalók:

10 db rudihoz:

  • 25 dkg túró:

https://www.rapidmarketpecs.hu/index.php?route=product/list&keyword=t%C3%BAr%C3%B3&category_id=178

  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1/2 rúd vanília kikapart magjai
  • 4 tk zselatin (kb. 10 g)
  • 0,5 dkg hideg víz
  • 5 ek porcukor
  • kb. 20-25 dkg étcsokoládé:

https://www.rapidmarketpecs.hu/index.php?route=product/list&keyword=%C3%A9tcsokol%C3%A1d%C3%A9%2090&description=0

Elkészítés:

A túrót egy nagyobb tálban (amiben a későbbiekben összedolgozzuk majd a masszát) áttörjük egy szűrőn. Hozzáreszeljük a megmosott citrom héját, hozzáadjuk a porcukrot és a vanília kikapart magjait.

A zselatint beáztatjuk. Porzselatin esetén a következőkre figyeljünk: a zselatin mennyiségének ötszörösébe áztassuk be, vagyis egy rész zselatint 5 rész hideg vízben kell megduzzasztani. Esetünkben 4 teáskanál (nem púpozott) zselatint használunk, ami összességében 10 gramm. Ehhez mérten 50 gramm hideg vizet öntünk a porra, elkeverjük, és hagyjuk, hogy a zselatin megduzzadjon. A megduzzadt zselatint megolvasztjuk, majd robotgéppel alaposan belekeverjük a túrós masszába.

A kész, kikevert masszát minimum fél órára a hűtőbe tesszük.

A szép, egyenletes túrós rudak kialakítására a legmegfelelőbb egy darabka celofán. Kiterítjük, majd fogunk egy kis adag masszát, a két tenyerünkkel némiképp rúddá hengereljük, majd rátesszük a celofánra. Óvatosan, de szorosan feltekerve becsomagoljuk a túrós rudat, majd a két végénél összecsípjük, és így összecsípve a végeken sodrunk rajta párat. Nekem 10 cm hosszú rudacskák lettek, és valamivel azért tömzsibbek, mint a bolti társai. (Nem az óriás, hanem a hagyományos rudira gondolok.) Addig folytatjuk, míg el nem fogy a massza.

Az elkészült, hengerelt masszákat egy sütőpapírral fedett tálcára tesszük, berakjuk a fagyasztóba, hogy kissé dermedjen csokizás előtt.

Míg a túrós rudak a fagyasztóban hűsölnek, elkezdjük olvasztani a csokoládét. Fontos, hogy jó minőségű csokoládét használjunk, mert temperálni fogjuk, hogy szépen roppanjon, mikor beleharapunk a kész rudiba. Egy deszkát sütőpapírral borítunk. Az olvadt csokiból egy teáskanál segítségével olyan hosszú csíkokat húzunk a papírra, amilyen hosszúk lettek a túrós rudaink. Ahogy húztunk egy csokicsíkot, már rá is ültetünk egy rudat. Amíg nem végzünk a temperálással, tegyük be a hűtőbe vagy vissza a fagyasztóba.

A temperáláshoz az apróra tördelt minőségi étcsokoládét megolvasztjuk, és 40-41 fokosra melegítjük. Ezután egy hideg vízfürdőbe téve a tálat (ügyelvén arra, hogy a csokihoz ne érjen víz), folyamatosan kevergetve lehűtjük a csokit 27 fokra. Ha lehűlt, visszamelegítjük 31, de max. 32 fokosra, és használhatjuk is.

A rudacskákat rácsra helyezzük, és egyesével leöntjük őket csokival. Ahogy egyet leöntünk, elsimítjuk - ha kell - a burkot, majd alá nyúlunk (egy spatulával) ,és áthelyezzük a rácsról vissza a sütőpapírral fedett deszkára. Így járunk el az összessel, majd hagyjuk a csokit megdermedni, hűtsük ki rendesen.

Reméljük sikerült jó ötleteket adnunk, képeket, sztorikat elfogadunk :)!